فهرست مطالب
- فرایند عصب کشی دندان
- مواردی که باعث نیاز به عصب کشی دندان میشود
- فرایند پر کردن دندان
- مواد مورد استفاده در پر کردن دندان
- مدت زمان و تعداد جلسات عصب کشی و پر کردن دندان
- مراقبت های بعد از عصب کشی و پر کردن دندان
- افراد فاقد صلاحیت عصب کشی دندان
- افراد فاقد صلاحیت پر کردن دندان
- عوارض جانبی عصب کشی و پر کردن دندان
- هزینه عصب کشی و پر کردن دندان
فرایند عصب کشی دندان
در ابتدای کار لازم به ذکر است که عصب کشی دندان؛ از جمله فرایندهایی است که هنگام مواجه شدن با عفونت و آسیب به ریشه و بخش داخلی دندان مورد نیاز است.
این بخش از دندان که به پالپ دندان معروف است؛ حاوی رگهای خونی و عصبهای دندانی است. این بخش از دندان معمولا در صورت مواجعه با عفونت یا آسیب دیدگی؛ نیاز به عصب کشی دارد.
مکانیزمی که در این فرایند اتفاق میافتد؛ تخلیه پالپ دندان، پاکسازی و ضد عفونی میشود. پس از آن فرایند پر کردن دندان اتفاق میافتد که در بخش بعدی به آن اشاره میکنیم.
انجام این فرایند توسط پزشک متخصص و با استفاده از بیحسی موضعی به انجام میرسد.
مواردی که موجب نیاز به عصب کشی دندان میشود
- پوسیدگی عمیق به دلیل حفره درمان نشده روی دندان.
- آسیب دیدن دندان به علت ضربه و عفونت پالپ دندان به مرور زمان.
- ترک خوردن دندان به دلایل مختلف و قرار گرفتن پالپ دندان در خطر پوسیدگی.
از جمله نشانههایی که در صورت بروز باید به دندانپزشک مراجعه کرد؛ درد گرفتن دندان با آب گرم و سرد یا مصرف خوراکیهای شیرین است.
فرایند پر کردن دندان
پر کردن دندان دقیقا مرحله بعد از عصب کشی دندان است. پس از عصب کشی دندان، فرایند پر کردن دندان با استفاده از مواد خاصی که معمولا رزین کامپوزیت یا آلگام است؛ انجام میشود.
پر کردن دندان پس از عصب کشی باعث میشود تا دندان سلامت و عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. این فرایند معمولا توسط پزشک متخصص یا نهایتا تکنسین دندانپزشکی انجام میشود.
پر کردن دندان به صورت مکمل در کنار عصب کشی؛ به عنوان راه حل موقتی یا دائمی برای ترمیم دندانهای از دست رفته بر اثر آسیب یا عفونت مورد استفاده قرار میگیرد.
مواد مورد استفاده در پر کردن دندان
مواد مورد نیاز برای پر کردن دندان معمولا بر اساس نوع دندانی که پزشک قرار است آن را پر کند؛ انتخاب میشود. آمالگام، رزین کامپوزیت، پورسلن و طلا از جمله موادی هستند؛ که برای پر کردن دندانهای عصب کشی شده مورد استفاده قرار میگیرند.
آمالگام: این ماده از ترکیبات معدنی برخوردار است و برای دندانهای پشتیبانیکننده یا اصطلاحا مولرها؛ استفاده میشود. مقاومت بالا و ماندگاری طولانی از ویژگیهای آمالگام میباشد.
رزین کامپوزیت: این ماده از رنگی شبیه به خود دندانها برخوردار است. رزین کامپوزیت معمولا برای پر کردن دندانهای قابل مشاهدهتر از جمله دندانهای جلو مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده به دندانها میچسبد و ظاهری طبیعیتر از دیگر مواد دارد.
پورسلن: این ماده معمولا به عنوان ترمیم دائمی در پر کردن دندان محسوب میشود. پورسلنها مقاومت بالا و ظاهری طبیعی دارند؛ اما نیاز به تخصص و مهارت بیشتری در ترمیم دندان دارند.
طلا: در مواردی بسیار خاص و بنا به درخواست خود مشتری؛ از یک آلیاژ خاص از طلا برای پر کردن دندان استفاده میشود. طلا معمولا به عنوان ماده پر کننده دندانهای جلویی مورد استفاده قرار میگیرد.
در نهایت، پس از عصب کشی و پیش از پر کردن دندان؛ باید در ارتباط با بهترین ماده ممکن برای پر کردن دندان از پزشک معالج خود مشورت بگیرید.
مدت زمان و تعداد جلسات عصب کشی و پر کردن دندانها
مدت زمان مورد نیاز و مجاز برای جلسات عصب کشی؛ معمولا بین نیم ساعت الی یک ساعت و نیم میباشد. تعداد جلسات مورد نیاز برای عصب کشی کامل دندانهای بیمار نیز به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
تعداد جلسات مورد نیاز برای عصب کشی دندانها؛ طبیعتا به وضعیت دندانهای بیمار و تعداد دندانهای مورد نیاز برای عصب کشی بستگی دارد. معمولا پس از معاینه توسط پزشک و قرار گرفتن در پروسه عصب کشی دندان، مشخص میشود که دقیقا به چند جلسه کار نیاز است.
با توجه به اینکه عصب کشی دندانها به تعداد کانالهای هر دندانی بستگی دارد که نیازمند عصب کشی است؛ این موضوع مهم است که دندان نیازمند عصب کشی دقیقا در کجا قرار دارد.
دندانهای جلویی معمولا تک کاناله هستند و دندانهایی که در قسمتهای عقبی دهان قرار دارند؛ از دو یا چند کانال برخوردار میباشند. این طبیعی است که دندانهای جلویی فرایند عصب کشی سریعتری نسبت به دندانهای داشته باشند.
در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژیهای مربوط به فرایندهای ترمیمی دهان و دندان؛ تعداد دندانهای قابل عصب کشی در هر جلسه نسبت به گذشته، افزایش چشمگیری داشته است.
میتوان انتظار داشت کلیه دندانهای نیازمند عصب کشی؛ طی دو جلسه به طور کامل عصب کشی شوند. اما در نهایت بر اساس وضعیت دندانهای بیمار و افزایش تعداد دندانهای نیازمند عصب کشی؛ ممکن است تعداد جلسات موردنیاز برای عصب کشی افزایش پیدا کند.
تعداد جلسات مورد نیاز برای پر کردن دندان نیز؛ وابسته به مواد مورد استفاده و سرعت و تخصص پزشک و تکنسین در انجام فرایند پر کردن دندان دارد. معمولا بعد از معاینه بیمار و مشخص شدن تعداد دندانهایی که به عصب کشی و پر کردن نیاز دارند؛ تعداد جلسات مورد نیاز برای پر کردن دندان نیز مشخص میشود.
مراقبت های بعد از عصب کشی و پر کردن دندان
مراقبتهای پس از عصب کشی و پر کردن دندان معمولا به صورت دورهای میباشد و نیازی نیست به صورت دائمی این موارد رعایت شوند.
اما باید در نظر داشت که این مراقبتها بسیار حساس هستند؛ و عدم رعایت آنها ممکن است باعث بروز عفونت و آسیبهای بسیار شدیدتری به دهان و دندانهای شما شود. در ادامه این موارد با جزئیات کامل در اختیار شما عزیزان قرار میگیرند:
- پرهیز از غذا خوردن بلافاصله پس از فرایند عصب کشی یا پر کردن دندان
- صبر کردن برای غذا خوردن تا زمانی که تاثیر بیحسی به طور کامل از بین برود.
- انجام مراقبت کافی حتی پس از شروع غذا خوردن؛ چک کردن اینکه آیا تاثیر بیحسی کامل از بین رفته یا نه.
- پرهیز از جویدن غذا یا کار کشیدن مستقیم از دندان عصب کشی یا پر شده.
- پرهیز از مصرف خودسرانه داروهای تجویز نشده توسط پزشک معالج؛ حتی در صورت متحمل شدن درد.
- غرغره آب گرم همراه با نمک به منظور ضد عفونی و پاکسازی ناحیه عصب کشی یا پر شده.
- استفاده از حداقل نصف قاشق چایخوری نمک برای یک لیوان آب نمک.
عوارض جانبی پس از عصب کشی و پر کردن دندان
- احساس درد در ناحیه عصب کشی یا پر شدگی دندان، بعد از رفع تاثیر بی حسی.
- احساس درد و ناراحتی در اطراف ناحیه عصب کشی یا پر شده پس از رفع بی حسی.
- بروز حساسیت، درد موقتی یا تورم در ناحیه عصب کشی یا پر شده.
- کاهش کلیه عوارض جانبی و بهبودی بسیار سریع تنها با رعایت فاکتورهای مراقبتی امکانپذیر است.
هزنیه عصب کشی و پر کردن دندان
قیمت عصب کشی طبیعتا به وضعیت دندانهای بیماران و مشتریان وابسته است. بر کسی پوشیده نیست که هر چه تعداد دندانهای آسیب دیده افراد بیشتر باشد؛ طبیعتا هزینه مورد نیاز برای مشتریان افزایش مییابد.
قیمت پر کردن دندان نیز به دو فاکتور وابسته میباشد. فاکتور اول تعداد دندانهای نیازمند پر کردن با مواد مخصوص است. مورد دوم متریال مورد نیاز برای پر کردن دندان یا متریال منتخب مشتریان خاص برای پر کردن دندان میباشد.
در نهایت برای مشخص شدن قیمت عصب کشی و پر کردن دندان؛ قطعا به یک جلسه معاینه توسط پزشک متخصص نیاز است.
پس از مشخص شدن وضعیت دهان و دندانهای شما عزیزان؛ پزشک مورد نظر میتواند اطلاعات مورد نیاز برای تعیین هزینه مورد نیاز برای عصب کشی و پر کردن دندانها را به دست آورد و به شما عزیزان گزارش کند.